Laktóz és a fogak egészsége

Egész gyerekkoromban imádtam a tejet és literszám nyakaltam is. Ezzel egyetemben persze minden más tejterméket is fogyasztottam. Napjainkban sokan szenvednek laktózérzékenységben, így én is elkezdtem figyelni honnan és milyen tejterméket szerzek be. A tudatos életmódom kezdett bekúszni a mindennapjaimba, és megváltoztatta például a szájhigiéniámhoz való hozzáállásomat is.

A szűk baráti körömben is rengetek tejérzékeny ismerősöm van és tudom, micsoda nehézséget okoz nekik ez az étkezést tekintve. Nem is gondolnánk mennyi mindenre hatással van a tej és a benne lévő kálcium, vagy annak hiánya. Fogaink egészségének egyik záloga például a megfelelő kálcium bevitel, aminek egyik alapja lehet a tej. Ahogy egyre jobban beleástam magamat abba a témába, hogy miként őrizhetném meg még jobban a fogaim egészségét, egy nem várt problémába, a folyamatosan visszatérő fogkőbe botlottam. Először természetes módszerekkel igyekeztem megoldani a fogkő eltávolítást. Bevetettem mindent: szódabikarbónás vízzel öblögettem, narancshéjjal dörzsölgettem, még az émelyítően rossz ízű ecet, só és víz kombót is kipróbáltam. Ideiglenesen ugyan javítottam a helyzeten, de teljes mértékben nem sikerült a fogkő eltávolítás.

Ekkor úgy döntöttem, profi segítséget kérek, az interneten pedig hamar rá is találtam egy oldalra. Nagyon tetszett, hogy ennek a fogászatnak az weboldalán nem csupán a száraz tényeket tudathattam meg, mint például, hogy mennyibe fog kerülni nekem a fogkő eltávolítás, de kicsit bővebben is beleáshattam magamat a témába.

Megtudtam, hogy a fogkő a saját nyálunkból rakódik ki és nagyon magas a kalcium tartalma. Ha sokáig halogatjuk a fogkő eltávolítást, több problémával is szembesülhetünk. Egyrészt, szuvas fogakhoz vezet, idővel pedig kilyukadnak azok a fránya fogak. Továbbá esztétikailag sem túl szép a látványuk, a mindennapos dohányzás, kávéfogyasztás pedig csak ront a helyzeten. Semmiképpen sem szerettem volna arra szintre eljutni, hogy elszíneződött, szabad szemmel is jól látható „kőbánya” ékeskedjen a fogaimon, a rossz leheletről nem is beszélve.

Miután bejelentkeztem a fogorvoshoz, hamar kaptam is időpontot. Így egy állapotfelméréssel összekötött fogkő eltávolításra érkeztem végül. Mindenki nagyon kedves volt, a felszerelés pedig modern. Igazán kényelmesen éreztem magam, már amennyire egy fogorvosi székben, jól érezheti magát az ember. Szerencsére további nagy probléma nem volt a fogaimmal, de az orvos felhívta a figyelmemet a fogkő káros hatásaira. Nem csupán a szájüregben okozhat ugyanis gondot, de például egy foghúzás után vagy egy meglévő seben keresztül, akár a testünk távolabbi részébe is eljuthat és problémát okozhat. Nem szabad félváról venni az ügyet.

A száj ápolásnak, higiéniának ugyan olyan mindennapi dolognak kéne lennie, minthogy vitamint szedünk vagy egyéb szűrővizsgálatokra járunk. Évente legalább egyszer, de akár sűrűbben is érdemes fogkő eltávolításra elmenni, hiszen sajnos újra termelődik. Bár a szépen karbantartott és megtisztított fogakra már sokkal lassabban rakodnak rá a fogkövek.

A folyamat amúgy nagyon humánus volt, nagyrészt egy ultrahanggéppel történt. Miután véget ért a fogkő eltávolítás, jelezték, hogy érzékenyek lehetnek a fogaim, de ne ijedjek meg, ez természetes.

Az érzés és a látvány mindenért kárpótolt, sokkal simább és fehérebb fogakat kaptam a fogkő eltávolítás után. Ezek után még inkább elkezdtem odafigyelni a szájhigiéniámra és még több olyan ételt fogyasztani, köztük tejtermékeket is, amelyek pozitív hatással vannak rájuk. Ami pedig a legfontosabb, a mindennapi fogápolás mellett, a fogorvosomat sem hanyagoltam többé, főleg, mert rátaláltam az én igényeimnek legmegfelelőbb fogászatra.