A hibás műanyagablak lassan az őrületbe kergeti a legjobb barátnőmet

A legjobb barátom, Kati gyerekkora óta odavolt a sajtokért, ha tehette volna, legszívesebben mást sem evett volna. Szerencséje is volt, hiszen a nagyszüleinek voltak tehenei, és az tehenektől nyert tejből isteni házi sajtokat tudtak készíteni. Kilószámra csinálták a jobbnál jobb sajtokat, és amikor együtt jártunk általános iskolába, Kati nekem is sokszor hozott belőlük kóstolót. Őszintén bevallom, azóta sem ettem még jobb sajtokat. De miért beszélek múltidőben Kati sajtimádatáról? Sajnos a gimnáziumi éveink alatt Katiról kiderült, hogy laktózérzékeny. Ezek után vissza kellett fognia a tejtermékek fogyasztást, és csak és kizárólag a laktózmentes változatokat ehette. A laktózérzékenység persze nem múlik el egyik pillanatról a másikra, így ez a helyzet természetesen még mindig fennáll.

Gyerekkorunkhoz képest most már szerencsére szélesebb körben érthetőek el laktózmentes tejtermékek, és a legtöbb kávézóban is odafigyelnek arra, hogy legyen laktózmentes, vagy éppen vegán opció is. Kati törzshelyén a rendelésnél már mondania sem kell, hogy laktózmentes tejjel szeretné kérni a kávéját, hiszen már az összes barista ismeri őt. A legutóbb is erre a helyre ültünk be, amikor találkoztunk. Tudni kell Katiról, hogy iszonyatosan precíz és mindig mindennek a helyén kell lennie, mert ha nincs, azt ő egyből kiszúrja. Néha túlzásba tud esni és a legkisebb problémát is valóságos katasztrófa méretűvé nagyítani. Most éppen a műanyag ablakával volt valami kisebb probléma, ami teljesen megőrjítette. Kávézás közben másról sem beszélt, csak arról, hogy nem lehet bukóra állítani a műanyag ablakát.

El sem tudta képzelni, hogy mi okozhatta ezt, hiszen ő nem ablakos. Akkora hévvel panaszkodott arra a szerencsétlen ablakra, hogy már engem is elkezdett idegesíteni, hogy ugyan miért nem nyílik rendesen az a fránya ablak. Hazaérve kíváncsiságból keresgélni kezdtem, mert meg akartam tudni, mi okozhat a műanyag ablakokban ilyen jellegű problémát. Ekkor találtam rá a muanyagablakom.hu weboldalra. Gondoltam a jövőre nézve nekem sem árthat átbújni ezt a lapot, hiszen nekem is műanyag ablakaim vannak. Korábban fa ablakok voltak beépítve a lakásomban, de éppen másfél évvel ezelőtt cseréltettem ki őket műanyagra. Másfél év nem túl hosszú idő, úgyhogy szerencsére még nem volt alkalma egyik ablaknak sem elromlani, de ki tudja mit hoz a jövő, így hát jobb felkészültnek lenni.

A muanyagablakom.hu oldalon minden megtalálható, ami csak műanyag ablak, az áraktól kezdve a cserén keresztül egészen a szellőzésig és beállításig. Nekem a legérdekesebb azonban a műanyag ablak javításáról szóló cikk volt. Miután végigolvastam, már megvolt a válaszom Kati problémájára is. A cikkben ugyanis tisztán leírták, hogy a hibát a bukó olló nevű alkatrész okozza. Kati vehemenciáját ismerve nem lennék meglepve, ha amiatt ment volna tönkre ez az alkatrész, hogy túl lett erőltetve. Már pedig az erőltetés egyetlen mozgó alkatrésznek sem tesz jót, és ez nem csak a műanyag ablakokra igaz. Megeshet, hogy elég csak újra beállítani az alkatrészt, de fennállhat a veszélye annak is, hogy ki kell szerelni, és úgy, ahogy van, kicserélni. És hát lássuk be, bármekkora ezermesternek is hiszi magát a drága barátnőm, ezt a feladatot azért mégiscsak érdemes szakemberre bízni. Ezt én magam is megjegyeztem neki, amikor továbbítottam a muanyagablakom.hu cikkét.

Sok más lehetséges problémára is rávilágítottak a cikkben, mint például arra, hogy mi miatt nem záródhat rendesen az ablak, miért engedi át a huzatot, miért bukik és nyílik egyszerre a bukó-nyíló ablak és végül, hogy miért lifeg és nem áll meg a helyén az ablakkilincs. Hiába adtak ésszerű magyarázatot rájuk, azért mindig kiemelték, hogy érdemes az otthoni saját kezű kutyulás helyett inkább szakértő ablakost kihívni. Ez pedig egy olyan tanács, amit mindenképpen érdemes megfogadni, még Katinak is…