Csapatépítés a tejiparos kollégákkal

Már elég régóta dolgozom a tejiparban, és a legtöbb kollégát elég jól ismerem. De ez nem volt mindig így. Emlékszem olyan időszakokra is, amikor még új voltam, és nem nagyon ismertem senkit. És persze ma is jönnek új emberek meg új dolgozók a céghez, és ők se ismernek mindenkit. Ezért nagyon jó dolog, hogy a kollégákkal néha kiruccanunk közös programokra. A csapatokon belül fontos, hogy az emberek megismerjék egymás életét (legalábbis bizonyos mértékben). Ha a kollégák tudják egymás hátterét, segíthetnek egymásnak, és sokkal könnyebb együtt dolgozni az ismerőseivel. Ha nem segítünk, hogy megismerjék egymást, az emberek valószínűleg a legközelebbi kollégák biztonságos körében maradnak, nem fogják megismerni a tőlük távolabb álló kollégákat. És azt hiszem, hogy az nem lenne kívánatos helyzet, ha egy cégen belül mindenki csak pár emberrel tartaná a kapcsolatot, mert akkor ha valami baj van, nem tartanak össze, és nem segítik egymást.

A munkán kívüli tevékenységekben való részvétel nagyszerű módja a kollégák megismerésének. Ha valami mókát együtt csinálsz, akkor van lehetőségem valami másról beszélni, mint a munkáról.

A legjobbak a csapatépítő programok, amiket néha a cég szervez. A legutóbb például a Balatonhoz mentünk, ahol szerveznek külön csapatépítő tevékenységeket is, ami nagyon jó arra, hogy az új kollégákat is megismerjük. Ha valaki akar egy jó élményt a munkatársakkal, arra nincs is jobb hely a Balatonnál, ahová könnyű lejutni, és sok mindent lehet arra csinálni.

Manapság a sikeres vállalatok felismerik a munkavállalók jó közérzetének és a pozitív szervezeti légkörnek a fontosságát az üzleti célok elérése érdekében. A vitorlázás ideális tevékenység a csapatépítéshez. Dinamikus és kihívást jelentő feladatokat kínál, és a természetes környezetet lehet élvezni közben, és mindebben a programban a személyzet együttműködése és csapatszellem a siker előfeltétele. Vitorlás csapatépítő program erőteljesen elősegíti és motiválja a feladatok közös tervezését és végrehajtását.

Miért jobb vitorlázni csapatépítés céljából, mint bármi mást csinálni? A hajón folytatott csapatmunka révén, amely magában foglalja a tervezést, a döntéshozatalt, a problémamegoldást, a konfliktuskezelést, mindenki felismeri az egyes csapattagok teljes potenciálját és gondolkodási meg működési módját. A program során a résztvevők jobban megismerik egymást, a kihívásokkal teli helyzetekkel való megbirkózás révén pedig még jobban összekovácsolódnak, ami persze jót tesz a vállalati morálnak is. Ez megteremti az alapot a bizalom és a szorosabb kapcsolatok kiépítésére, és lehetőséget ad arra, hogy egy csapat ösztönző légkörben jól érezze magát.

A Balatonon a vitorlás csapatépítést nem csak nyáron lehet csinálni, hanem hidegebb időben is. A lényeg az, hogy a Balaton hajózható állapotban legyen, vagyis ne legyenek rajta nagy viharok, ne legyen rajta nagy szél. Egyébként akár ősszel is lehet vitorlázni menni, vagy tavasszal. A Balatonon tartott csapatépítés során egyébként nem csak annyiból áll a program, hogy mindenki csak ül a hajón, hanem az az előnye is ennek a programnak, hogy vannak ügyességi feladatok, amiket közösen kell végrehajtani ahhoz, hogy a hajó rendesen tudjon működni. Mivel közösen kell megoldani ezeket a feladatokat, ezért még annak a csapattagnak is részt kell vennie a dolgokban, aki amúgy nem annyira együttműködő. Ezzel az általános morál is fejlődik a cégnél. Persze ezekhez a programokhoz nem kell profi vitorlázósnak lenni, ezért nem kell komoly dolgokat tudni a hajókról sem. Mindennek nem ez a célja. Persze pár alap dolgot elmagyaráznak a program során, de inkább a közös élmények szerzése lenne a cél. Meg persze a Balaton nem is olyan hullámos vagy viharos helyszín, ahová komoly tudás kéne, mert elég nyugodt arra a víz. ha pedig valaki már megunta azt, hogy a hajón legyen, akkor a program után sok mindent lehet még csinálni együtt, például el lehet menni az egyik közeli balatoni városba enni vagy szórakozni. Mindez a program mégis érdekesebb, mint ha valaki bent ülne az irodában, és ott tartanának mindenféle ismerkedős játékot, amik mindig unalomba szoktak fulladni. A balatoni csapatépítés sem sokkal drágább, de sokkal jobban értékelik a kollégák. Mi is voltuk a nyáron a tejiparos munkatársakkal, és jól éreztük magunkat, és emellett úgy is éreztem, hogy sikerült több embert jobban is megismerni, és ezentúl a közös munka is talán jobban fog menni.